Οφθαλμίατρος Καραγεωργόπουλος Δημήτριος

  ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ - τύποι και θεραπεία

  Τι είναι βλεφαρίτιδα;

  Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων η οποία προκαλεί ερεθισμό, φαγούραίαι μερικές φορές κοκκινίλα στο μάτι. Η εξωτερική επιφάνεια των βλεφάρων αποτελείται από δέρμα ενώ στο εσωτερικό μέρος υπάρχει βλεννογόνος.

  Ανάμεσα στις δύο αυτές επιφάνειες βρίσκεται μια χόνδρινη πλάκα, μύες και αδένες. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να εμφανισθεί αρχικά σε πολύ μικρή ηλικία και να συνεχιστεί σαν μια χρόνια κατάσταση σ'όλη τη διάρκεια της ζωής.Μπορεί να παρουσιασθεί με μια από τις παρακάτω μορφές:  Σμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα

  Χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα των βλεφάρων, φουσκάλες και απολέπιση γύρω από τις βλεφαρίδες. Συχνά συνυπάρχει με πιτυρίδα των μαλλιών.

  Ελκώδης βλεφαρίτιδα

  Πρόκειται για μια σοβαρότερη κατάσταση που προκαλείται από βακτηρίδια και χαρακτηρίζεται από εκκρίσεις που δημιουργούν κρούστα γύρω από τις βλεφαρίδες.
  Όταν αυτή η κρούστα αφαιρεθεί, αφήνει μικρά έλκη που συνήθως αιμορραγούν και ορορροούν. Επίσης, το άσπρο μέρος του ματιού μπορεί να κοκκινίσει.
  Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιασθεί φλεγμονή στον κερατοειδή (στη μπροστινή διάφανη επιφάνεια του ματιού).
  Σ' αυτή την περίπτωση οι βλεφαρίδες μπορεί να πέσουν, να παραμορφωθούν οι άκρες των βλεφάρων κι αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει χρόνια δακρύρροια.

  Πως θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;

  Τα καλύτερα αποτελέσματα τα πετυχαίνουμε με την αυστηρή υγιεινή των βλεφάρων. Χρήσιμο λοιπόν θα ήταν να ακολουθούμε την παρακάτω αγωγή:

  1. Γεμίζουμε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό
  2. Προσθέτουμε τρεις σταγόνες παιδικό σαμπουάν
  3. Μουσκεύουμε ένα καθαρό βαμβάκι μέσα σ' αυτό το διάλυμα
  4. Τρίβουμε ελαφρά τα βλέφαρα για δυο λεπτά με τα μάτια κλειστά
  5. Ξεβγάζουμε με κρύο νερό
  6. Σκουπίζουμε ελαφρά τα βλέφαρα με στεγνή και καθαρή πετσέτα
  7. Βάζουμε τα φάρμακα που μας έχει συστήσει ο γιατρός

  Αυτό που επίσης μπορεί να βοηθήσει την θεραπεία είναι το λούσιμο των μαλλιών με αντιπιτυριδικό σαμπουάν.
  Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, ίσως είναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών ή ακόμη και κάποιων κορτιζονούχων φαρμάκων.
  Από τη στιγμή όμως που ελέγχουμε την οξεία φάση της φλεγμονής, η υγιεινή των βλεφάρων και οι μαλακτικές αλοιφές αρκούν για να διατηρούμε τη βλεφαρίτιδα υπό έλεγχο. Τα κορτιζονούχα φάρμακα συνήθως επιταχύνουν την ανακούφιση από τις ενοχλήσεις αλλά η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει άλλες διαταραχές. Για παράδειγμα, σε άτομα ευαίσθητα στην κορτιζόνη μπορεί να παρουσιασθεί γλαύκωμα ή λοιμώξεις από ιούς.