Οφθαλμίατρος Καραγεωργόπουλος Δημήτριος

  EXCIMER LASER

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ EXCIMER LASER;

  Σκοπός της επέμβασης αυτής κατά κανόνα είναι η απαλλαγή του αμέτρωπα από την άμεση εξάρτηση του από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας του καλύτερη ποιότητα όρασης και τρόπου ζωής.

  Όπως σε κάθε επέμβαση, υπάρχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών:

  Κλινικές έρευνες έχουν δώσει τα εξής αποτελέσματα:
  - Πιθανότητα όρασης 20/20 μεγαλύτερη από 90%
  - Πιθανότητα όρασης 20/40 μεγαλύτερη από 97%
  - Πιθανότητα θόλωσης μικρότερη από 3%
  - Πιθανή ανάγκη άλλης επέμβασης μικρότερη από 10%
  - Πιθανότητα φλεγμονής μικρότερη από 0.03%

  Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί:

  Φλεγμονή και καθυστερημένη επούλωση:

  Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ο κερατοειδής του ματιού να μολυνθεί. Αυτό σημαίνει πόνος και αργή επούλωση του ματιού.

  Υποδιόρθωση ή Υπερδιόρθωση:

  Υπάρχουν μάτια που αντιδρούν διαφορετικά στην ακτίνα Laser, με αποτέλεσμα η διόρθωση να μην είναι η επιθυμητή και ο ασθενής να χρειάζεται ακόμα γυαλιά ή φακούς για να βλέπει καθαρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιατρός εισηγείται δεύτερη διορθωτική επέμβαση μετά την πάροδο ορισμένου χρόνου. Για τρεις τουλάχιστον μήνες μετά την επέμβαση η όραση σας αλλάζει.

  Πτώση της οπτικής οξύτητας:

  Δημιουργία θόλωσης ή έκκεντρης εκτομής.

  Υπερβολική θόλωση κερατοειδή:

  Τις περισσότερες φορές μόνο ο γιατρός μπορεί να το διαπιστώσει. Αν επηρεάσει την όραση, μπορεί να διορθωθεί με μια άλλη θεραπεία LASER.

  Υποτροπή:

  Σε σπάνιες περιπτώσεις η μυωπία μπορεί να υποστρέψει. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ιατρός εισηγείται επανάληψη της θεραπείας.

  Διακοπή / Αναβολή:

  Κατά τη διάρκεια επεμβάσεων LASIK και PRK, λόγο τεχνικών προβλημάτων να πρέπει να διακοπή η επέμβαση χωρίς να γίνει η διόρθωση. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιατρός θα επαναλάβει την διαδικασία αφού το μάτι επουλωθεί.

  Οι ασθενείς πρεσβυωπικής ηλικίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπολειπόμενη μυωπία μπορεί να τους βοηθήσει στην κοντινή όραση. Όταν η θεραπεία δεν γίνει ταυτόχρονα στα 2 μάτια, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να την διόρθωση του 2ου οφθαλμού, θα υπάρχει μειωμένη συνεργασία των οφθαλμών και δυσχερής όραση.

  Άτομα που ζουν για πολλά χρόνια φορώντας γυαλιά, θα πρέπει να επιτρέψουν κάποιο χρόνο ψυχολογικής προσαρμογής χωρίς τα γυαλιά τους.