Απόφραξη ρινοδακρυϊκού συστήματος

Ρινοδακρυϊκό Σύστημα

Η ανάπτυξη του ρινοδακρυϊκού συστήματος ολοκληρώνεται στο τέλος του ένατου μήνα της εγκυμοσύνης, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποτύχει να αναπτυχθεί τελείως.Εάν η διάβαση του ρινοδακρυϊκού πόρου είναι ατελής αυτό συνήθως συμβαίνει στο κατώτερο σημείο του πόρου στη βαλβίδα του Hasner’s.
Η απόφραξη του πόρου έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία συνεχόμενης δακρύρροιας.
Τα παιδιά που έχουν ρινοδακρυϊκή απόφραξη παρουσιάζουν υγρό μάτι, δακρύρροια και συγκέντρωση πυώδους εκκρίσεως πάνω στις βλεφαρίδες όπως και βλένη στο εσωτερικό μέρος του ματιού.

Η συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου είναι συχνή και εμφανίζεται σε ποσοστό 1 με 5% του πληθυσμού. Από το ποσοστό αυτό το 1/3 έχει απόφραξη και στα δύο μάτια.Το 50% επί του συνόλου θα έχουμε αυτόματη διάνοιξη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.
Μετά την ηλικία των 13 μηνών η αυτόματη διάνοιξη υποχωρεί στο 15%.

Θεραπεία της ρινοδακρυϊκής απόφραξης

Συντηρητική θεραπεία

Στην συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνεται μασάζ και διακεκομμένη χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων και αλοιφών. Προτείνουμε μασάζ από πάνω προς τα κάτω με σκοπό να εκδιώξουν τα δάκρυα προς τη μύτη.

Ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Καραγεωργόπουλος προτείνει να γίνεται το μασάζ με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω με στόχο να επέλθει η ρήξη της μεμβράνης που φράζει το ρινοδακρυϊκό πόρο.
Ήπιες αποφράξεις του ρινοδακρυϊκού πόρου με την ανωτέρω τεχνική θεραπεύονται. Η χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων και αλοιφών ενδείκνυται εάν υπάρχουν σημεία φλεγμονής όπως η ύπαρξη βλεννοπυώδους εκκρίσεως.

Χειρουργική θεραπεία

Για μια ήπια απόφραξη ο καθετηριασμός είναι μια απλή αλλά λεπτή διαδικασία. Κάτω υπό αναισθησία (Μέθη), ένας μικρός ατσάλινος καθετήρας περνάει διαμέσου του δακρυϊκού σημείου μέσα στο ρινοδακρυϊκό σύστημα και εξέρχεται διαμέσου της βαλβίδας του Hasner’s, μέσα στη μύτη.
Το ποσοστό επιτυχίας για έναν απλό καθετηριασμό είναι περίπου 90%.

Στις περιπτώσεις που ο καθετηριασμός αποτύχει, (επανεμφάνιση της απόφραξης) ενδείκνυται η τοποθέτηση σωληνίσκου σιλικόνης μέσα στο ρινοδακρυϊκό σύστημα.

Ο σωληνίσκος παραμένει εκεί για 1 με 3 μήνες. Έπειτα ο σωλήνας αφαιρείται εύκολα στο ιατρείο. Σε σπάνιες περιπτώσεις (όπως παιδιά πάνω από 2 χρονών),ακόμη και αυτό δε λύνει το πρόβλημα της απόφραξης.
Σε μερικούς ασθενείς θα χρειαστεί να επέμβουμε και να σπάσουμε την κάτω ρινική κόγχη.
Σπανιότερα, όταν η ηλικία του παιδιού είναι προχωρημένη και δεν λύνεται το πρόβλημα, εκτελούμε ασκορινοστομία.

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850