Άρθρα

Από τον χειρούργο οφθαλμίατρο Δημήτρη Καραγεωργόπουλο

Υπάρχουν Επιπλοκές από το Excimer Laser;

Σκοπός της επέμβασης αυτής κατά κανόνα είναι η απαλλαγή του αμέτρωπα από την άμεση εξάρτηση του από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας του καλύτερη ποιότητα όρασης και τρόπου ζωής.

Όπως σε κάθε επέμβαση, υπάρχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών:

Κλινικές έρευνες έχουν δώσει τα εξής αποτελέσματα:
– Πιθανότητα όρασης 20/20 μεγαλύτερη από 90%
– Πιθανότητα όρασης 20/40 μεγαλύτερη από 97%
– Πιθανότητα θόλωσης μικρότερη από 3%
– Πιθανή ανάγκη άλλης επέμβασης μικρότερη από 10%
– Πιθανότητα φλεγμονής μικρότερη από 0.03%

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί:

Φλεγμονή και καθυστερημένη επούλωση:

Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ο κερατοειδής του ματιού να μολυνθεί. Αυτό σημαίνει πόνος και αργή επούλωση του ματιού.

Υποδιόρθωση ή Υπερδιόρθωση: 

Υπάρχουν μάτια που αντιδρούν διαφορετικά στην ακτίνα Laser, με αποτέλεσμα η διόρθωση να μην είναι η επιθυμητή και ο ασθενής να χρειάζεται ακόμα γυαλιά ή φακούς για να βλέπει καθαρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιατρός εισηγείται δεύτερη διορθωτική επέμβαση μετά την πάροδο ορισμένου χρόνου. Για τρεις τουλάχιστον μήνες μετά την επέμβαση η όραση σας αλλάζει.

Πτώση της οπτικής οξύτητας: 

Δημιουργία θόλωσης ή έκκεντρης εκτομής.

Υπερβολική θόλωση κερατοειδή: 

Τις περισσότερες φορές μόνο ο γιατρός μπορεί να το διαπιστώσει. Αν επηρεάσει την όραση, μπορεί να διορθωθεί με μια άλλη θεραπεία LASER.

Υποτροπή: 

Σε σπάνιες περιπτώσεις η μυωπία μπορεί να υποστρέψει. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ιατρός εισηγείται επανάληψη της θεραπείας.

Διακοπή / Αναβολή: 

Κατά τη διάρκεια επεμβάσεων LASIK και PRK, λόγο τεχνικών προβλημάτων να πρέπει να διακοπή η επέμβαση χωρίς να γίνει η διόρθωση. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιατρός θα επαναλάβει την διαδικασία αφού το μάτι επουλωθεί.

Οι ασθενείς πρεσβυωπικής ηλικίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπολειπόμενη μυωπία μπορεί να τους βοηθήσει στην κοντινή όραση.Όταν η θεραπεία δεν γίνει ταυτόχρονα στα 2 μάτια, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να την διόρθωση του 2ου οφθαλμού, θα υπάρχει μειωμένη συνεργασία των οφθαλμών και δυσχερής όραση.

Άτομα που ζουν για πολλά χρόνια φορώντας γυαλιά, θα πρέπει να επιτρέψουν κάποιο χρόνο ψυχολογικής προσαρμογής χωρίς τα γυαλιά τους.

Είδη Φακών Επαφής, Φροντίδα και Συμβουλές

Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα γυαλιά στη μυωπία, στην υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό και στην πρεσβυωπία.

Μαλακοί φακοί επαφής

Οι μαλακοί φακοί αποτελούνται από μία ζελατινοειδή ουσία σαν πλαστικό που επιτρέπει το οξυγόνο να περνά μέσα από το φακό στον κερατοειδή. Αυτό το πλαστικό απορροφά το νερό όπως το σφουγγάρι, διατηρώντας τον φακό μαλακό και ελαστικό.

Ημίκληροί φακοί επαφής

Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί (στο οξυγόνο ) φακοί αποτελούν ένα βελτιωμένο τύπο φακών σε σχέση με τους παλαιότερους σκληρούς φακούς. Όπως οι μαλακοί φακοί, έτσι και οι ημίσκληροι επιτρέπουν στο οξυγόνο να περνά μέσα από το φακό προς τον κερατοειδή. Είναι αρκετά σκληροί σε σχέση με τους μαλακούς φακούς και δεν απορροφούν νερό.

Η εξέταση των ματιών σας
Πριν πάρετε τους φακούς επαφής, ο οφθαλμίατρός σας Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, θα σας κάνει ορισμένες ερωτήσεις για τη υγεία σας γενικά και στη συνέχεια θα κάνει τον σχολαστικό οφθαλμολογικό έλεγχο.
Κατά τις εξετάσεις αυτές, η όρασή σας συνήθως μετράται με σειρά από εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ελέγχουν με μεγάλη ακρίβεια, αφενός την οπτική κατάσταση του ματιού σας, αφετέρου τον κερατοειδή χιτώνα (τοπογραφία).
Στη συνέχεια, ο οφθαλμίατρός σας θα εξετάσει το εσωτερικό (με βυθοσκόπηση) και εξωτερικό των ματιών σας για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να σας δυσκολέψουν κατά την εφαρμογή των φακών.

Εφαρμογή
Μετά την ολοκλήρωση της οφθαλμολογικής εξέτασης ακολουθεί η εφαρμογή των φακών επαφής.
Εφαρμογή λέγεται η διαδικασία της εύρεσης και τοποθέτησης του κατάλληλου φακού στο μάτι, ούτως ώστε να έχει την απαιτούμενη κινητικότητα(ούτε σφικτός, ούτε χαλαρός).Είναι μια διαδικασία που απαιτεί από τον εφαρμοστή γνώσεις και εμπειρία. Ανάλογα με τον τύπο του φακού που θα λάβετε, η εφαρμογή μπορεί να χρειαστεί από μία έως πολλές επισκέψεις στο ιατρείο.
Είναι πρωταρχικής σημασίας μια καλή εφαρμογή. Η καλή εφαρμογή και η καλή συντήρηση των φακών επαφής είναι η βασική προϋπόθεση για την μακροχρόνια χρήση χωρίς σοβαρές επιπλοκές.
Οι φακοί επαφής “ενός μεγέθους” που δίδονται πολλές φορές χωρίς εφαρμογή, δυνατόν να αποβούν επικίνδυνοι για το μάτι.

Επιλογή των φακών σας
Ο γιατρός σας αφού συζητήσει μαζί σας θα σας προτείνει ποιο τύπο και στυλ φακών επαφής σας ταιριάζει καλύτερα.Η επιλογή εξαρτάται πρωταρχικά από το οφθαλμολογικό σας πρόβλημα και κατόπιν από τις ψυχαγωγικές και εργασιακές σας δραστηριότητες.

Αντενδείξεις
Η χρήση φακών επαφής δεν συνιστάται σε σοβαρές αλλεργίες, συχνές μολύνσεις, ξηροφθαλμία, σε άτομα που δουλεύουν σε ρυπαρό περιβάλλον και σε αδυναμία σωστής χρήσης.

Καθαρισμός και φροντίδα των μαλακών φακών

Τι πρέπει να κάνετε:
Οι φακοί επαφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά, αλλά απαιτούν επίσης μεγαλύτερη φροντίδα.
– Ξεκινήστε σταδιακά την χρήση των φακών σας κατά την πρώτη περίοδο.
– Οι φακοί επαφής θα πρέπει να είναι τέλεια καθαρισμένοι πριν την εφαρμογή τους.
– Χειριστείτε τους φακούς σας μόνο με καθαρά χέρια.
– Εφαρμόστε τους φακούς σας πριν κάνετε χρήση του μακιγιάζ στα μάτια σας.
– Να χρησιμοποιείτε μόνο τα υγρά φακών που σας συστήνει ο οφθαλμίατρος σας.
– Να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας για συχνή παρακολούθηση. Τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο.

Οι μαλακοί φακοί επαφής χρειάζονται καθαρισμό και απολύμανση κάθε φορά που βγαίνουν από το μάτι.
Εάν δεν απολυμανθούν με ορθό τρόπο, βακτήρια και μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν επάνω στους φακούς και να προκαλέσουν σοβαρή οφθαλμολογική λοίμωξη.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιον ενζυματικό καθαρισμό που θα αποσύρει διάφορα σωματίδια που δεν μπορούν να καθαρίσουν τα απλά υγρά φακών.
Προσοχή, το νερό της βρύσης απαγορεύεται αυστηρά για τη πλύση και αποθήκευση των φακών επαφής.

Να έχετε ένα ζευγάρι γυαλιών διαθέσιμο για ασφάλεια σε περιπτώσεις που δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους φακούς.

Τι δεν πρέπει να κάνετε:
– Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής
– Μην χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο στα μάτια χωρίς να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.
– Μην αποθηκεύετε τα υγρά των φακών σας με φάρμακα ή άλλα καθαριστικά. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε λάθος φυαλίδιο κατά λάθος.
– Καλό είναι στο σπίτι να μην φοράτε τους φακούς σας δίνοντας την ευκαιρία στα μάτια σας να ξεκουραστούν και να οξυγονωθούν καλύτερα. Να έχετε πάντοτε ένα ζευγάρι γυαλιά της ίδιας διόρθωσης με τους φακούς σας.
– Στην παραλία κατά τη διάρκεια του μπάνιου καλό είναι να μην φοράτε τους φακούς σας. Αν θέλετε μπορείτε να τους φοράτε με προσοχή αποφεύγοντας τις βουτιές με ανοιχτά τα μάτια διότι μπορεί να τους χάσετε. Προσοχή στον δυνατό άνεμο και την σκόνη.
– Μην επιτρέψετε αεροζόλ ή σπρέι να έρθουν σε επαφή με τους φακούς.
– Μην χρησιμοποιείτε τους φακούς σας για περισσότερο χρόνο απ’ όσο σας συστήνουν, ακόμα και αν δεν σας ενοχλούν.
– Μη χρησιμοποιείτε το νερό της βρύσης για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των φακών επαφής.
– Μη χρησιμοποιείτε φακούς επαφής για κολύμβηση σε πισίνες, λίμνες ή ποταμούς (κίνδυνος μόλυνσης με παράσιτα όπως την Ακανθαμοιβάδα)

ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣΤΕ ΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως:
– Πόνος
– Επίμονος ερεθισμός ή φαγούρα
– Υπερβολικό κοκκίνισμα
– Εκκρίσεις από τα μάτια
– Υπερβολικές ποσότητες δακρύων
– Επίμονα θολερή όραση
– Αλλαγές στην όραση

Οθόνη Υπολογιστή και Ερεθισμός Ματιών

Οι υπολογιστές βλάπτουν τα μάτια;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι επικίνδυνες για τα μάτια.

Εντούτοις, επειδή τα παράπονα για κούραση των ματιών γίνονται όλο και πιο πολλά όσο αυξάνεται η χρήση των υπολογιστών, είναι φυσικό να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των ματιών. Εκτεταμένα πειράματα απέδειξαν ότι οι οθόνες, όταν λειτουργούν κανονικά, εκπέμπουν μικρή και ακίνδυνη ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας (σαν τις ακτίνες-Χ) ή μη ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως οι υπερκύόεις ακτίνες).

Στην πραγματικότητα η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπει μια οθόνη είναι λιγότερη από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις λάμπες φθορίου. Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις οθόνες είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ’ αυτή που χρειάζεται για να προκληθεί καταρράκτης ή κάποια άλλη βλάβη στα μάτια ακόμη και αν εκτίθενται σ’ αυτή για μια ζωή ολόκληρη.

Οι οθόνες των υπολογιστών κουράζουν τα μάτια;

Ναι. Μπορεί να παρατηρηθούν πολλά συμπτώματα όπως ερεθισμός του ματιού (κοκκινίλα, ξηρότητα ή δακρύρροια), κούραση (αίσθηση βάρους στα βλέφαρα ή το μέτωπο) και δυσκολία εστίασης. Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη ή μυϊκοί σπασμοί.

Ευτυχώς, οι καταστάσεις που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε τροποποιώντας το χώρο εργασίας είτε φορώντας κατάλληλα γυαλιά. Παρότι η υπερκόπωση των ματιών είναι πραγματικά ενοχλητική, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για να προλάβουμε μόνιμη βλάβη.

Αντίθετα, εκείνο που πρέπει είναι να βρούμε την αιτία που την προκαλεί. Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τα μάτια σας και θα σας δώσει τα κατάλληλα γυαλιά αν είναι απαραίτητο. Επίσης μπορούν να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις στο χώρο της εργασίας με τη βοήθεια του ανθρώπου που σας προμήθευσε τον υπολογιστή.

Πώς μπορεί να προληφθεί η υπερκόπωση των ματιών;

Τα περισσότερα άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστές προτιμούν να δουλεύουν σε κάποια απόσταση από την οθόνη, λίγο μεγαλύτερη απ’ αυτή που χρειάζεται για το διάβασμα. Το πάνω μέρος της οθόνης τοποθετείται συνήθως στο ύψος των ματιών ή λίγο χαμηλότερα.

Επίσης θα πρέπει να ρυθμίσουμε το φωτισμό στο χώρο της εργασίας έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις. Πολλές φορές ο φωτισμός στα γραφεία είναι πολύ δυνατός, πράγμα που μας δυσκολεύει στη χρήση του υπολογιστή. Αν δεν είναι δυνατόν να ρυθμίσουμε το φωτισμό του γραφείου τότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε ειδικά φίλτρα.

Οι οθόνες μαζεύουν εύκολα σκόνη, γι’ αυτό πρέπει να τις ξεσκονίζουμε συχνά, ώστε να έχουμε καλή εικόνα.

Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα και να ξεκουράζουμε τα μάτια. Όταν δουλεύουμε με υπολογιστές, το σώμα, το κεφάλι και τα μάτια βρίσκονται για πολύ ώρα σε μια συγκεκριμένη θέση με αποτέλεσμα να κουράζονται. Ανοιγοκλείνοντας συχνά τα μάτια τα βοηθάμε να διατηρούνται υγρά.

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστή;

 

Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται στη σωστή θέση και απόσταση ώστε τα μάτια να εστιάζουν καλά. Αν η οθόνη είναι τοποθετημένη πιο μακριά και πιο ψηλά από την απόσταση διαβάσματος τότε θα πρέπει ίσως να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά γυαλιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που φορούν διπλεστιακά, τριπλεστιακά ή γυαλιά για διάβασμα. Πιθανόν να χρειάζεται κάποια ανύψωση ο κοντινός φακός των διπλεστιακών για να αντισταθμιστεί η υψηλότερη θέση της οθόνης.

Επίσης είναι πιθανόν κάποια άτομα που κανονικά δε χρειάζονται γυαλιά, να χρειαστεί να φορέσουν.Ο οφθαλμίατρος Θα σας δώσει τα κατάλληλα γυαλιά, Θα χρειαστεί να του περιγράψετε την απόσταση που δουλεύετε από τον υπολογιστή, για να τον βοηθήσετε να σας δώσει τα γυαλιά που χρειάζεται.

Επιπλέον, εξετάζοντας σας θα δει αν η κούραση που νοιώθετε στα μάτια οφείλεται μόνο στη χρήση του υπολογιστή ή σε κάποια ασθένεια.

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850