Δακρύρροια Θεραπεία

Δακρύρροια στους ενήλικες

Τι είναι η δακρύρροια;

Μικροί αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στον επιφανειακό ιστότου άσπρου μέρους του ματιού και στην εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων, παράγουν συνεχώς μικρές ποσότητες δακρύων έτσι ώστε να κρατούν το μάτι υγρό και υγιές. Ο δακρυϊκός αδένας, ένας μεγαλύτερος αδένας που βρίσκεται στα άνω βλέφαρα, αντιδρά στις συγκινήσεις παράγοντας μεγαλύτερες ποσότητες δακρύων.

Σε μερικά άτομα τα δάκρυα ξεχειλίζουν όταν η παραγωγή τους είναι μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ή όταν δεν παροχετεύονται σωστά. Η υπερβολική έκκριση δακρύων δίνει στο μάτι μια υγρή εμφάνιση.

Επίσης τα δάκρυα συσσωρεύονται πίσω από το χείλος του κάτω βλεφάρου και ξεχειλίζουν στο μάγουλο.

Πως παροχετεύονται τα δάκρυα;

Τα δάκρυα, αφού υγράνουν την επιφάνεια του ματιού, μπαίνουν σ’ ένα μικρό άνοιγμα που βρίσκεται σε κάθε βλέφαρο (δακρυϊκό σημείο), και μέσω ενός μικρού σωλήνα (δακρυϊκό σωληνάριο) φτάνουν στο δακρυϊκό ασκό, προχωρούν στο ρινοδακρυϊκό πόρο για να καταλήξουν μέσα στη μύτη (βλ. διάγραμμα).

Έτσι εξηγείται το ότι τρέχει η μύτη μας όταν κλαίμε!!!

Ποια είναι η αιτία της δακρύρροιας;

Τραυματισμοί, εκ γενετής ανωμαλίες και φλεγμονές, ιδιαίτερα στο δακρυϊκό ασκό, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του παροχετευτικού συστήματος των δακρύων στο δακρυϊκό σημείο, το δακρυϊκό σωληνάριο, το δακρυϊκό ασκό ή το ρινοδακρυϊκό πόρο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υπερχείλιση δακρύων.

Λοιμώξεις στο μάτι, ανωμαλίες των βλεφάρων, εσωτερικές βλεφαρίδες, χασμουρητό, έκθεση στον αέρα, γλαύκωμα, μερικά φάρμακα, κόπωση των ματιών ή ακόμη και ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική έκκριση δακρύων.

Βέβαια η υπερβολική έκκριση δακρύων δεν σημαίνει πάντα παραγωγή δακρύων πολύ μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ή απόφραξη του παροχετευτικού συστήματος. Ατομα που πάσχουν από το σύνδρομο του στεγνού ματιού παρουσιάζουν συχνά δακρύρροια.

Όταν η ποσότητα των δακρύων που εκκρίνεται είναι πολύ μικρή και δεν επαρκεί για την ύγρανση του ματιού, ο μεγάλος δακρυϊκός αδένας αντιδρά παράγοντας επιπλέον ποσότητες δακρύων που προκαλούν υπερχείλιση, παρόλο που το πραγματικό πρόβλημα είναι η ελαττωμένη ύγρανση του ματιού από τα δάκρυα ή ξηροφθαλμία.

Αιτίες που προκαλούν δακρύρροια

R

Kακή λειτουργία του παροχετευτικού συστήματος:

– ανωμαλίες στη θέση του βλεφάρου ή παθολογικό ανοιγοκλείοιμο των βλεφάρων
– τραυματισμοί του κόγχου (κάταγμα, τραύμα)
– εκ γενετής ανωμαλίες
– φλεγμονές
– επιπλοκές από εγκαύματα ή ακτινοβολίες

R

Υπερβολική παραγωγή δακρύων:

– φυσικά ερεθίσματα (αέρας, καπνός, καυσαέρια), ξένα σώματα
– λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις
– γλαύκωμα
– συγκίνηση
– “στεγνά” μάτια

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850