Διαθλαστικές ανωμαλίες

Μυωπία, Υπερμετρωπία και Αστιγματισμός σε Παιδιά και Μωρά

Σε ένα φυσιολογικό μάτι η εστίαση του αντικειμένου γίνεται επάνω στο τοίχωμα του ματιού.

Η μυωπία είναι μία πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία που παρατηρείται στο 30% του γενικού πληθυσμού.
Στην μυωπία οι ακτίνες φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια (εικόνα 1), αλλά μπροστά από αυτόν με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά ιδίως τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση (εικόνα 2). Αυτό οφείλεται, είτε στο μεγάλο μέγεθος του βολβού, είτε στην αυξημένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού.

Η μυωπία διακρίνεται σε:

– Ήπια μυωπία < -3.00 Διοπτρίες
– μέτρια μυωπία -3.00 to -6.00
– μεγάλη μυωπία -6.00 to -9.00 Διοπτρίες
– εξεσημασμένη (κακοήθης) μυωπία > -9.00 Διοπτρίες

Τι είναι η υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία όπου οι ακτίνες φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά μακριά και κυρίως κοντά (βλ. εικόνα).
Αυτό οφείλεται είτε στο μικρό μέγεθος του βολβού, είτε στην μειωμένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού.

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία η οποία προκαλεί επιμήκυνση των αντικειμένων που εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού (βλ.εικόνα), με αποτέλεσμα να βλέπουμε την τελεία σαν γραμμή, το καρό σαν ριγέ και ομοίου χρώματος ακτίνες, με διαφορετική απόχρωση.
Αυτό οφείλεται στην ανώμαλη καμπυλότητα κυρίως του κερατοειδούς. Αν η εστίαση είναι μπροστά από τον αμφιβληστροειδή του ματιού τότε ο αστιγματισμός είναι μυωπικός, αν είναι πίσω, είναι υπερμετρωπικός.

Διακρίνεται σε:

– Μικρό αστιγματισμό < 1.00 Διοπτρίες
– Μέτριο αστιγματισμό 1.00 to 2.00 Διοπτρίες
– Μεγάλο αστιγματισμό 2.00 to 3.00 Διοπτρίες
– Εξεσημασμένο αστιγματισμό > 3.00 Διοπτρίες

Πότε εμφανίζεται η μυωπία,η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός;

Η μυωπία συνήθως παρουσιάζεται στην αρχή της εφηβείας, μεγαλώνει προοδευτικά με διαφορετικούς ρυθμούς και σταθεροποιείται στην ηλικία των 17-20 ετών.
Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να παρουσιαστεί σε πολύ μικρότερη ηλικία και να φθάσει σε πολύ μεγάλους βαθμούς. Μυωπία μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και στην τρίτη ηλικία, η οποία οφείλεται στην αύξηση συνήθως της διαθλαστικής δύναμης του φακού από καταρράκτη.

Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως εκ γενετής. Μπορεί να εμφανίσει μια ελάττωση στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία λόγω της αυξημένης προσαρμογής του φακού των ματιών και να αρχίσει να ενοχλεί πάλι στην ηλικία των 30-35 ετών.

Προσοχή χρειάζεται στην παιδική ηλικία (3-5 ετών) η ετερόπλευρη (στο ένα μάτι) υπερμετρωπία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα από τον οφθαλμίατρο.

Ο αστιγματισμός συνήθως εμφανίζεται εκ γενετής και δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά με την πρόοδο της ηλικίας εκτός ορισμένων παθολογικών καταστάσεων όπως π.χ. κερατόκωνος, τραυματισμοί του κερατοειδούς, φλεγμονώδη πάθηση κερατοειδούς, φακικός αστιγματισμός.

Θεραπεία

Γυαλιά οράσεως,
Φακοί επαφής σε ειδικές περιπτώσεις

 

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850