Διαθλαστικές ανωμαλίες

Τι είναι η μυωπία;

Σε ένα φυσιολογικό μάτι η εστίαση του αντικειμένου γίνεται επάνω στο τοίχωμα του ματιού.

Η μυωπία είναι μία πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία που παρατηρείται στο 30% του γενικού πληθυσμού.
Στην μυωπία οι ακτίνες φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια (εικόνα 1), αλλά μπροστά από αυτόν με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά ιδίως τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση (εικόνα 2). Αυτό οφείλεται, είτε στο μεγάλο μέγεθος του βολβού, είτε στην αυξημένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού.

Η μυωπία διακρίνεται σε:

– Ήπια μυωπία < -3.00 Διοπτρίες
– μέτρια μυωπία -3.00 to -6.00
– μεγάλη μυωπία -6.00 to -9.00 Διοπτρίες
– εξεσημασμένη (κακοήθης) μυωπία > -9.00 Διοπτρίες

Θεραπεία

Η μυωπία μπορεί να διορθωθεί με:

Γυαλιά οράσεως με διορθωτικούς φακούς
Φακούς επαφής
Διαθλαστική επέμβαση με LASER
Μη laser χειρουργικές επεμβάσεις

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία η οποία προκαλεί επιμήκυνση των αντικειμένων που εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού (βλ.εικόνα), με αποτέλεσμα να βλέπουμε την τελεία σαν γραμμή, το καρό σαν ριγέ και ομοίου χρώματος ακτίνες, με διαφορετική απόχρωση.
Αυτό οφείλεται στην ανώμαλη καμπυλότητα κυρίως του κερατοειδούς. Αν η εστίαση είναι μπροστά από τον αμφιβληστροειδή του ματιού τότε ο αστιγματισμός είναι μυωπικός, αν είναι πίσω, είναι υπερμετρωπικός.

Διακρίνεται σε:

– Μικρό αστιγματισμό < 1.00 Διοπτρίες
– Μέτριο αστιγματισμό 1.00 to 2.00 Διοπτρίες
– Μεγάλο αστιγματισμό 2.00 to 3.00 Διοπτρίες
– Εξεσημασμένο αστιγματισμό > 3.00 Διοπτρίες

Πότε εμφανίζεται ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός συνήθως εμφανίζεται εκ γενετής και δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά με την πρόοδο της ηλικίας εκτός ορισμένων παθολογικών καταστάσεων όπως π.χ. κερατόκωνος, τραυματισμοί του κερατοειδούς, φλεγμονώδη πάθηση κερατοειδούς, φακικός αστιγματισμός.

Θεραπεία

Ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με:

Γυαλιά οράσεως με διορθωτικούς φακούς
Φακούς επαφής
Διαθλαστική επέμβαση με LASER
Μη laser χειρουργικές επεμβάσεις

Τι είναι η υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία όπου οι ακτίνες φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά μακριά και κυρίως κοντά (βλ. εικόνα).
Αυτό οφείλεται είτε στο μικρό μέγεθος του βολβού, είτε στην μειωμένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού.

Πότε εμφανίζεται η υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως εκ γενετής. Μπορεί να εμφανίσει μια ελάττωση στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία λόγω της αυξημένης προσαρμογής του φακού των ματιών και να αρχίσει να ενοχλεί πάλι στην ηλικία των 30-35 ετών.

Προσοχή χρειάζεται στην παιδική ηλικία (3-5 ετών) η ετερόπλευρη (στο ένα μάτι) υπερμετρωπία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα από τον οφθαλμίατρο.

Θεραπεία

Η υπερμετρωπία μπορεί να διορθωθεί με:

Γυαλιά οράσεως με διορθωτικούς φακούς
Φακούς επαφής
Διαθλαστική επέμβαση με LASER
Μη laser χειρουργικές επεμβάσεις

Τι είναι η Πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40-45 ετών. Στην ουσία δεν πρόκειται για πάθηση αλλά για τη φυσιολογική διαδικασία ελάττωσης της ικανότητας της προσαρμογής του φακού του οφθαλμού. Βασικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία της όρασης για κοντά. Το άτομο δυσκολεύεται να διαβάσει και κουράζεται μετά από σύντομο διάστημα κοντινής εργασίας. Στην αρχή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, το άτομο με πρεσβυωπία, απομακρύνει από τα μάτια του το αντικείμενο που θέλει να δει καθαρά ή το έντυπο που θέλει να διαβάσει. Mε την πάροδο όμως των χρόνων η προοδευτική μείωση της ι κανότητας για προσαρμογή κάνει την ανάγνωση όλο και πιο δύσκολη και τελικά πρακτικά αδύνατη.
Διάγνωση
Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο.

Θεραπεία

Η πρεσβυωπία μπορεί να διορθωθεί με:
o Μεγεθυντικούς φακούς
o Διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά
o Φακούς επαφής
o Γυαλιά ανάγνωσης
o Πολυεστιακοί ενδοφακοί
o Σύστημα monovision στην πρεσβυωπία

Σύστημα Monovision στην πρεσβυωπία

Η πιο σύγχρονη μέθοδος για την εξυπηρέτηση του προβλήματος της πρεσβυωπίας είναι το σύστημα MONOVISION. Με την μέθοδο αυτή ο ένας οφθαλμός γίνεται μυωπικός από 1 έως 2,00 διοπτρίες, αναλόγως της ηλικίας, ώστε να βλέπει κοντά και ο άλλος οφθαλμός γίνεται εμμετρωπικός ώστε να βλέπει καλά μακριά. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις διορθώσεως της μυωπίας (με υποδιόρθωση του ενός οφθαλμού) ή της υπερμετρωπίας (με υπερδιόρθωση του ενός οφθαλμού), με Laser, εφαρμογή και σε περιπτώσεις εγχειρήσεως καταρράκτη με την ένθεση ενδοφθαλμίων φακών κατάλληλης διοπτρικής δυνάμεως. Μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε εμμέτρωπες δηλαδή σε ανθρώπους που βλέπουν και με τα δύο μάτια μακριά, στους οποίους δημιουργείται μυωπία στον ένα οφθαλμό έτσι ώστε με αυτόν το οφθαλμό να βλέπουν κοντά αλλά όχι μακριά, ενώ με τον άλλο οφθαλμό βλέπουν μακριά αλλά όχι κοντά. Έτσι εξυπηρετείται η κοντινή και μακρινή όραση χωρίς να υπάρχει άμεση ανάγκη από διορθωτικά γυαλιά. Το σύστημα MONOVISION είναι ιδανικό για ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ένα συμβιβασμό στην διόφθαλμη όραση, προκειμένου να είναι όσο γίνεται πιο ανεξάρτητοι από κάθε είδους διορθωτικά γυαλιά

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850