Στραβισμός Επέμβαση

Αφού θεραπευθεί η αμβλυωπία, το παιδί φοράει τα γυαλιά που του δόθηκαν και ο στραβισμός εξακολουθεί να υπάρχει, ασχέτως αν ελαττώθηκε σε μέγεθος, τότε ο στραβισμός που παραμένει θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαλειφθεί με εγχείρηση. Θα πρέπει να ξέρεται ότι το μάτι δεν μετακινείται από την θέση του σε καμιά οφθαλμολογική επέμβαση. Ο οφθαλμίατρος, υπό γενική αναισθησία, κάνει μια μικρή τομή στο εξωτερικό περίβλημα του οφθαλμού, για να φθάσει τους μύες του ματιού. Αφού φθάσει στους μύες που θέλει να χειρουργήσει, τους κόβει και τους τοποθετεί στην θέση που πρέπει για να ισιώσουν τα μάτια. Ίσως χρειαστεί να χειρουργηθούν και τα δύο μάτια. Το παιδί σας θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι πολύ σύντομα - πιθανώς και την ημέρα της επέμβασης.

Ο ιατρός ίσως σας δώσει κάποια αλοιφή ή σταγόνες για να βάζετε στο μάτι του παιδιού για λίγες ημέρες.
Τα μάτια θα είναι κόκκινα στα σημεία όπου έγινε η τομή, αλλά αυτό θα υποχωρήσει σε δύο εβδομάδες περίπου.

Το παιδί σας θα μπορέσει να επιστρέψει σε μία φυσιολογική ρουτίνα μέσα σε μία με δύο μέρες.
Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συγκεκριμένες οδηγίες του ιατρού σας.

Μετά την επέμβαση τα γυαλιά (εάν είχαν δοθεί) θα συνεχίσουν να φοριούνται.
Τονίζουμε ότι η επέμβαση δεν γίνεται για να πετάξουμε τα γυαλιά, αλλά για να διορθωθεί το μέρος του στραβισμού που δεν διορθώνεται με τα γυαλιά.
Μερικές φορές η κάλυψη των ματιών μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί.

Της περισσότερες φορές, μια επέμβαση είναι αρκετή για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.Η επέμβαση του στραβισμού είναι συνήθως, ασφαλής και αποτελεσματική για την ευθυγράμμιση των ματιών, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα γυαλιά και την θεραπεία της αμβλυωπίας.
Εάν έχετε περαιτέρω απορίες και για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό Δημήτρη Καραγεωργόπουλο.

Εγχείρηση και μετεγχειρητική περίοδος

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η γενική ή τοπική αναισθησία είναι απαραίτητη κατά την εκτέλεση των διαφόρων οφθαλμολογικών χειρουργικών επεμβάσεων για τον έλεγχο του πόνου. Στα παιδιά η γενική αναισθησία αποτελεί την μέθοδο εκλογής καταργώντας αφενός όλες τις αισθήσεις, αφετέρου την κινητικότητα. Μερικές φορές γενική αναισθησία υπό μορφή μέθης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτελεστεί μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση σε παιδιά.

Πως χορηγείται η αναισθησία στα παιδιά;

Η γενική αναισθησία χορηγείται σε δύο στάδια. Πρώτα ενδοφλεβίως ή με μάσκα χορηγείται ένα χαλαρωτικό-υπναγωγό φάρμακο. Κατόπιν αφού το παιδί κοιμηθεί, διασωληνώνεται για να ελέγχετε η αναπνοή και να διατηρείται η αναισθησία καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης.
Ο ενδοτραχιακός σωλήνας αφαιρείται στο τέλος της επέμβασης και πριν το παιδί ξυπνήσει τελείως. Ο αναισθησιολόγος έχει την γνώση και την εμπειρία για να αποφασίσει πιο φάρμακο είναι καλύτερο για το παιδί σας και το χορηγεί κατά τον ασφαλέστερο τρόπο.

Πως προετοιμάζετε το παιδί σας για την εγχείρηση

Μην δίνετε στο παιδί να φάει ή να πιει τίποτα, ακόμη και νερό, πριν την εγχείρηση.
Το στομάχι πρέπει να είναι άδειο για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών (εισρόφηση) κατά την διάρκεια της αναισθησίας. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι ώρα θα πρέπει να σταματήσει το παιδί να τρώει και να πίνει. Πριν την εγχείρηση, μια φυσική εξέταση από τον παιδίατρο πρέπει να γίνει για να διαπιστωθεί ότι το παιδί είναι υγιές.

Τι συμβαίνει μετά την εγχείρηση;

Μετά το τέλος της επέμβασης το παιδί είναι αδύναμο και σε συγχυτική κατάσταση. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν γρήγορα κατά την φάση της ανάνηψης.
Τις επόμενες ώρες το παιδί μπορεί να αισθάνεται υπνηλία ή να είναι δύστροπο. Σπανίως ένα παιδί μπορεί να κοιμάται για ώρες, ειδικά μετά από μία εγχείρηση μεγάλης διάρκειας. Μερικά παιδιά συνέρχονται πλήρως την επόμενη μέρα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της αναισθησίας;

Ναυτία και εμετοί μετά από οφθαλμολογική επέμβαση ιδιαίτερα εγχείρηση στραβισμού, μπορεί να συμβεί. Αν και τα ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για ώρες, σπάνια γίνονται σοβαρά. Μερικές φορές μόνο χρειάζεται η χορήγηση φαρμάκων.

Συμπέρασμα

Η αναισθησία για παιδιά είναι γενικώς ασφαλής.
Οι επιπλοκές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αποφεύγοντας την τροφή και το νερό πριν την εγχείρηση και αναβάλλοντάς την εάν το παιδί είναι άρρωστο. Μοντέρνες τεχνικές αναισθησίας επιτρέπουν την εκτέλεση των εγχειρήσεων ή τις εξετάσεις χωρίς πόνο και ανησυχία.

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850