Γλαύκωμα

Συμπτώματα και Θεραπεία

Τι είναι το γλαύκωμα;

Tο γλαύκωμα είναι νόσος του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο μεταφέρει τις εικόνες στον εγκέφαλο. Το γλαύκωμα έχει να κάνει με την πίεση μέσα στο μάτι. Όσο μεγαλύτερη είναι η ενδοφθάλμια πίεση τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα βλάβης στο οπτικό νεύρο. Το οπτικό νεύρο περιέχει τεράστιο αριθμό νευρικών ινών. Το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις νευρικές ίνες, προκαλώντας τη δημιουργία τυφλών σημείων.
Συχνά οι ασθενείς δεν παρατηρούν αυτές τις τυφλές περιοχές παρά μόνο αφού έχει ήδη προκληθεί μεγάλη βλάβη στο οπτικό νεύρο. Εάν η πίεση του ματιού παραμείνει, το οπτικό νεύρο καταστρέφεται σε όλη του την έκταση και προκαλείται τύφλωση. Η πρώιμη ανίχνευση και η αντιμετώπιση του γλαυκώματος είναι το κλειδί για να αποφευχθεί η βλάβη στο οπτικό νεύρο και η πρόκληση τύφλωσης.

Πως διαγιγνώσκεται το γλαύκωμα;

Η συχνή εξέταση των ματιών σας από έναν οφθαλμίατρο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διάγνωσης του γλαυκώματος.

Οι εξετάσεις που γίνονται είναι:

  1. μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (τονομέτρηση)
  2. έλεγχος της αποχετευτικής γωνίας του ματιού σας (γωνιοσκόπηση)
  3. αξιολόγηση κάθε βλάβης του οπτικού νεύρου (οφθαλμοσκόπηση)
  4. έλεγχος του οπτικών πεδίων (περιμετρία)Ορισμένες από αυτές τις δοκιμασίες μπορεί να μην είναι απαραίτητες για κάθε άτομο. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτές τις εξετάσεις σε τακτική βάση, για να καθοριστεί εάν η βλάβη από το γλαύκωμα αυξάνει με τον καιρό.

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει γλαύκωμα;

Η εύρεση υψηλής πίεσης μόνο δε σημαίνει ότι έχετε γλαύκωμα. Ο οφθαλμίατρός σας θα λάβει υπ’όψιν του και άλλες πληροφορίες για να καθορίσει την πιθανότητα ανάπτύξης της νόσου.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

– την ηλικία
– οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος
– Προηγούμενους τραυματισμούς στο μάτι
– Ιστορικό σοβαρής αναιμίας ή καταπληξίας
– Συστηματικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κ.λ.π.)

Ο οφθαλμίατρός σας θα λάβει υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες προτού αποφασίσει εάν χρειάζεστε περαιτέρω έλεγχος ή θεραπεία.

Πως θεραπεύεται το γλαύκωμα;

Κατά κανόνα η βλάβη που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Οφθαλμικές σταγόνες, χάπια, και λέιζερ ή χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή την καθυστέρηση περαιτέρω βλάβης.
Δεδομένου ότι το γλαύκωμα είναι μια ύπουλη πάθηση και καμία θεραπεία δεν είναι απόλυτη χρειάζεται συχνή παρακολούθηση. Ενδεχόμενα αν ο οφθαλμίατρος κρίνει να συστήσει αλλαγή θεραπείας.

Θεραπείες

Φαρμακευτική θεραπεία

Στην φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνονται οφθαλμικές σταγόνες που λαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα, χάπια ή συνδυασμός αυτών. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση είτε καθυστερώντας την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού στο εσωτερικό του ματιού, είτε βελτιώνοντας τη ροή από την αποχετευτική γωνία. Η φαρμακευτική αγωγή για το γλαύκωμα, σε αντίθεση με άλλες παθήσεις, διαρκεί εφόρου ζωής. Χειρουργική με λέιζερ Οι θεραπείες με λέιζερ μπορεί να είναι αποτελεσματική στους παρακάτω τύπους γλαυκώματος: – Σε γλαύκωμα ανοικτής γωνίας θεραπεύεται η αποχέτευση. Το λέιζερ χρησιμοποιείται για να διευρύνει τις εξόδους αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού. – Σε γλαύκωμα κλειστής γωνίας το λέιζερ δημιουργεί ένα άνοιγμα στην ίριδα (ιριδεκτομή) για να βοηθήσει το υδατοειδές υγρό να απομακρύνει την ίριδα από την αποχετευτική οδό και να διευκολυνθεί η αποχέτευση.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν η φαρμακευτική αγωγή ή το λέιζερ δεν επαρκεί για την ρύθμιση του γλαυκώματος, τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Καραγεωργόπουλος χρησιμοποιώντας μικροχειρουργικά εργαλεία σχηματίζει ένα νέο αποχετευτικό πόρο ώστε το υδατοειδές υγρό να μπορεί να αποχετεύεται. Έτσι η πίεση του ματιού ρυθμίζεται.

Ασθενής και θεραπεία

Θυμηθείτε, ότι το ζητούμενο είναι η όρασή σας και ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε με ευλάβεια της οδηγίες του γιατρού σας για την διατήρησή της.

Ο γιατρός σας θα δώσει την απαιτούμενη αγωγή. Εσείς όμως και μόνο εσείς θα εξασφαλίσετε την σωστή εκτέλεση. Μη σταματάτε ή αλλάζεται φάρμακα αν δεν σας το συστήσει ο οφθαλμίατρος σας. Ακολουθήστε το πρόγραμμα επανεξετάσεων με απόλυτη ακρίβεια.

Αν παίξετε το ρόλο σας σωστά να είστε σίγουροι ότι η απώλεια της όρασης μπορεί να αποφευχθεί.

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850