Κερατόκωνος Θεραπεία & Επέμβαση

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Είναι μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία ο κερατοειδής(η μπροστινή διάφανη επιφάνεια του ματιού) λεπταίνει και εξογκώνεται. Με τη λέξη κερατόκωνος στην κυριολεξία περιγράφουμε έναν κερατοειδή ο οποίος έχει πάρει σχήμα κώνου.
Αυτή η ανωμαλία στο σχήμα του κερατοειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην όραση.

Ποια είναι η αιτία του κερατόκωνου;

Παρά τις συνεχείς έρευνες, η αιτία του κερατόκωνου παραμένει άγνωστη. Παρ’ όλο που ο κερατόκωνος δεν θεωρείται κληρονομική ασθένεια, η πιθανότητα να εμφανιστεί κερατόκωνος σε κάποιον εξ αίματος συγγενή αρρώστου είναι 1 στις 10.

Το δυνατό τρίψιμο των ματιών, παρόλο που δεν προκαλεί κερατόκωνο, μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη της ασθένειας.
Γι’ αυτό τα άτομα που πάσχουν από κερατόκωνο πρέπει να αποφεύγουν να τρίβουν τα μάτια τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;

Τα πρώτα συμπτώματα του κερατόκωνου είναι θόλωση και διαταραχή της όρασης. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή γύρω στα είκοσι. Η ασθένεια εξελίσσεται σιγά – σιγά για 10 με 20 χρόνια και ύστερα σταματάει.

Στα πρώτα στάδια είναι δυνατό να προσβληθεί ελαφρά η όραση με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βλέπουν φωτεινούς κύκλους γύρω από τα φώτα, και επίσης να έχουν φωτοφοβία (υπερευαισθησία στο φως) και ερεθισμό. Το κάθε μάτι μπορεί να προσβληθεί με διαφορετική ένταση. Καθώς προχωράει η αρρώστεια ο κερατοειδής γίνεται περισσότερο καμπύλος, αποκτάει ουλές και η όραση πιθανόν να χειροτερεύει.

Εάν ο κερατοειδής πρηστεί, μπορεί να συμβεί ξαφνική ελάττωση της όρασης. Αυτό συμβαίνει όταν στο ελαστικό του μέρος δημιουργηθεί ένα μικρό σπάσιμο εξ αιτίας του ανώμαλου σχήματος του.Το πρήξιμο αυτό (οίδημα) απορεί να επιμένει για βδομάδες ή και μήνες, μέχρι που να επουλωθεί το σπάσιμο.

Πως θεραπεύεται ο κερατόκωνος;

Ελαφρές περιπτώσεις κερατόκωνου θεραπεύονται με επιτυχία με γυαλιά ή με ειδικά σχεδιασμένους φακούς επαφής. Όταν δεν έχουμε πια ικανοποιητική όραση με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, συστήνεται εγχείρηση, που είναι συνήθως:

Ενδοστρωματικοί δακτύλιοι

PRK-CXL

Διασύνδεση κολλαγόνου

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850