Προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος

Η καλή όραση είναι βασική προϋπόθεση για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Το οπτικό σύστημα αρχίζει να αναπτύσσεται από την γέννηση και ωριμάζει σε ηλικία 9-10 ετών. Οι οφθαλμοί δεχόμενοι την επίδραση των εξωτερικών ερεθισμάτων είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του οπτικού συστήματος και συνεπώς της όρασης.

Η ανάπτυξη φυσιολογικής όρασης, αγγίζοντας τα επίπεδα του ενήλικος, επιτυγχάνεται κατά την διάρκεια των πρώτων 6 μηνών. Εάν μέχρι να ωριμάσει το οπτικό σύστημα, δηλαδή την ηλικία των 9 χρόνων, οι οφθαλμοί δεν μεταφέρουν στον εγκέφαλο, εξ αιτίας μιας ανώμαλης κατάστασης, την ίδια καθαρή εικόνα, τότε μια μόνιμη μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης μπορεί να συμβεί. Η ελάττωση της όρασης συμβαίνει συνήθως στον οφθαλμό με την χειρότερη όραση και καλείται αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).
Η αμβλυωπία σπανιότερα μπορεί να συμβεί και στα δύο μάτια.

 

Συχνές παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν αμβλυωπία είναι, ο στραβισμός, οι διαθλαστικές ανωμαλίες, συγγενής καταρράκτης, πτώση βλεφάρου και όγκοι βολβού. Η αμβλυωπία και οι οφθαλμικές παθήσεις που την προκαλούν, όταν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται.

Η επιτυχία για αποκατάσταση της όρασης είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την ηλικία του παιδιού. Μετά την ωρίμανση του οπτικού συστήματος η θεραπεία της αμβλυωπίας είναι σχεδόν ακατόρθωτη.
Καθώς πολλά παιδιά με προβλήματα στα μάτια δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτά από τους γονείς η το περιβάλλον, παρά μόνο όταν αρχίσουν το σχολείο, ο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ σε πολύ μικρότερες ηλικίες έχει τεράστια αξία.

Πότε πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

R

Ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται με την γέννηση, όταν το νεογνό είναι ακόμη στην κλινική

Ο παιδοφθαλμίατρος θα κάνει μια γενική επισκόπηση των οφθαλμών (έλεγχο βλεφάρων, βολβού, ρόδινη ανταύγεια κόρης, βυθοσκόπηση).
Αν υπάρξει οποιαδήποτε παρέκκλιση από το φυσιολογικό ή τα νεογνά είναι υψηλού κινδύνου (προωρότης, οικογενειακό ιστορικό ρετινοβλαστώματος, συγγενούς καταρράκτη, συγγενές γλαύκωμα), θα ζητηθεί λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση από παιδοφθαλμίατρο.

R

Σε όλα τα βρέφη από 6 έως 12 μηνών θα πρέπει να ελεγχθούν τα μάτια από τον παιδοφθαλμίατρο

Η εξέταση περιλαμβάνει, έλεγχο κορικού αντανακλαστικού, παρακολούθηση αντικειμένων, ύπαρξη στραβισμού και διαθλαστικό έλεγχο ματιών.

R

Σε ηλικία 2½ έως 4 ετών

Έλεγχος για στραβισμό και μέτρηση οπτικής οξύτητας για κάθε μάτι χωριστά.

R

Με την έναρξη της Α΄ τάξης του Δημοτικού και κατόπιν με την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Έως την ηλικία των 4 χρονών πρέπει να έχει γίνει μέτρηση της όρασης για κάθε μάτι ξεχωριστά.

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850