Πτερύγιο και Στεάτιο Ματιού

Αντιμετώπιση

Τι είναι το πτερύγιο;

Το πτερύγιο είναι μια κάπως τριγωνική σαρκώδης πτυχή πάνω στον κερατοειδή, που δημιουργείται όταν ο επιπεφυκότας (η μεμβράνη που καλύπτει το άσπρο μέρος του ματιού) αναπτύσσεται, όχι φυσιολογικά, προς το μέρος του κερατοειδή. Το πτερύγιο παρουσιάζεται συνήθως στην εσωτερική γωνία του ματιού και μπορεί να έχει μικρό μέγεθος ή μεγαλύτερο, οπότε εμποδίζει την όραση.

Τι είναι το στεάτιο;

Το στεάτιο είναι μια κιτρινωπή κηλίδα ή ένα μικρό εξόγκωμα στο άσπρο μέρος του ματιού και συνήθως προς την πλευρά της μύτης. Δεν είναι όγκος αλλά μια μεταβολή του φυσιολογικού ιστού που δημιουργείται από την εναπόθεση πρωτεϊνών και λίπους. Αντίθετα με το πτερύγιο, το στεάτιο δεν αναπτύσσεται πάνω στον κερατοειδή, μπορεί δε να είναι αντίδραση σε κάποιο χρόνιο ερεθισμό του ματιού ή στο ηλιακό φως.

Ποιες είναι οι αιτίες για την δημιουργία του πτερυγίου;

Η πραγματική αιτία που δημιουργεί το πτερύγιο δεν είναι γνωστή. Έχει παρατηρηθεί ότι το πτερύγιο εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα τα οποία εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο. Η πολύωρη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, όπως και οι χρόνιοι ερεθισμοί του ματιού από ξηρασία και σκόνη, θεωρούνται βασικές αιτίες για την εμφάνιση πτερυγίου.

Θεραπείες πτερυγίου – στεάτιου

Πως θεραπεύεται το πτερύγιο;

 

Σε περίπτωση που το πτερύγιο κοκκινίσει και ερεθιστεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολλύριο ή τοπικές αλοιφές για να ελαττώσουμε τη φλεγμονή. Αν τώρα το πτερύγιο είναι αρκετά μεγάλο και εμποδίζει την όραση, αν εξελίσσεται ή είναι αντιαισθητικό, θα πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, ακόμα και μετά την αφαίρεση του με εγχείρηση, είναι πιθανόν να παρουσιασθεί ξανά, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα. Για να προλάβουμε κάποια υποτροπή του πτερυγίου χρησιμο ποιούμε ακτινοβολίες ή φάρμακα. Επίσης καλό θα ήταν να προστατεύουμε τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες με γυαλιά ηλίου και να αποφεύγουμε τη ξηρή ατμόσφαιρα και τη σκόνη.

Πως θεραπεύεται το στεάτιο;

 

Δεν χρειάζεται θεραπεία παρά μόνο στην περίπτωση που ερεθιστεί. Ούτως ή άλλως, το στεάτιο δεν αναπτύσσεται πάνω στον κερατοειδή, ούτε απειλεί την όραση. Αν βέβαια γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, αλλά το σημάδι που θα μείνει μετά την επέμβαση μπορεί να είναι το ίδιο αντιαισθητικό με το στεάτιο.

info@karageorgopoulos.gr

2310-242358

6932.424850